понеділок, 2 листопада 2015 р.

Словник до теми "Розвиток культури"

РЕАЛІЗМ ( фр.матеріальний) - літ. напрям, який характеризується правдивим і всебічним відображенням дійсності на основі типізації життєвих явищ. Ромен Ролан, Т.Драйзер, Е.-М Ремарк, Е.Хемінгуель, А.Барбюс, М.Булгаков.

НЕОРЕАЛІЗМ - літ. течія, яка полягає в заглибленні у внутрішній світ персонажа для самодостатнього осмислення його як людини, пізнати її ірраціональність. Д.Джойс, Ф.Кафка.              
  
СИМВОЛІЗМ (від гр. Знак) – літ. напрям кінця 19 - поч 20 ст., основною рисою якого є те, що конкретний худ. образ перетворюється на багатозначний символ. Ш.Бодлер, А.Рембо.           

АБСТРАКЦІОНІЗМ (від лат. Віддалення) – течія в мистецтві 20 ст., що відмовляється від реалістичного зображення предметів і явищ.Художник В.Кандинський.                                                      

СЮРРЕАЛІЗМ( фр. Надприродне) - авангардиський напрям у літ. і мистецтві, що виник у Франції на рубежі 1910-1920 рр. Претендує на глибоке проникнення в сутність життя, автоматична фіксація підсвідомого, марення, сон, галюцинація. Г.Аполлінер, С.Далі.                    

СУПРЕМАТИЗМ - течія в мистецтві поч. 20 ст.- абстрактне комбінування геометричних фігур або об`ємних тіл . В.Малевич  „Чорний квадрат”.  
                                                              

МАСОВА КУЛЬТУРА - мистецтво доступне широким верствам населення.                                               

ТЕХНІЧНИЙ ПРОГРЕС - технічні винаходи, які знайшли своє застосування у виробництві, що призвели до змін у довкіллі.                                                                                         

ОЛІМПІЙСЬКИЙ РУХ - відновлення в 1896 р. проведення Олімпійських ігор (Афіни).

ДАДИЗМ - літ.-мистецька течія, за переконаннями їх будь-який виріб, якщо дати назву є твором мис-ва (іт. „дитячий дерев`яний коник). 
                                                                                         

ФУТУРИЗМ ( від лат. Майбутнє) - авангардистська течія в літ. і мис-ві 10-30 роки 20 ст. в Італії. Звільнення літ-ри від власного „я” автора, знищення синтаксису, відміна прикметників, прислівників, дієслова неозначеної форми. Ф.Марінетті  „Мафарка-футурист”, В.Маяковський.

РАЦІОНАЛІЗМ- напрям у філософії та мис-ві, переконання у здатності людини пізнати закони розвитку природи і суспільства.                                                                                               
ФУНКЦІОНАЛІЗМ - напрям в архітектурі 20-х рр. 20 ст.- підпорядкування норм їхньому практичному призначенню, переважання строгості ліній.



Немає коментарів:

Дописати коментар